Predavanje iz pomorskog prava posvećeno Williamu Tetleyu održala je sutkinja Sarah Derrington 3. travnja 2024. na Pravnom fakultetu Tulane
10.4.2024.

Pravni fakultet Sveučilišta Tulane, u svojoj ulozi predvodnika u obrazovanju u području pomorskog prava u SAD-u, svake godine tradicionalno održava predavanje o pomorskom pravu posvećeno Williamu Tetleyu. Centar za pomorsko pravo ustanovio je ovu cijenjenu seriju predavanja u čast istaknutog kanadskog pomorskog pravnika, profesora na Pravnom fakultetu McGill u Montrealu, autora nekoliko utjecajnih knjiga i brojnih široko citiranih članaka koji predstavljaju nezaobilazan izvor literature za znanstvenike, stručnjake i studente u području pomorskog prava. Profesor William Tetley se uz svoju iznimnu akademsku karijeru okušao i u pravnoj praksi kao i u politici. Njegov je rad ostavio trajan međunarodni utjecaj na pomorsko pravo.

Serija predavanja o pomorskom pravu posvećena Williamu Tetleyu nastavlja se pod pokroviteljstvom Tulaneova Centra za pomorsko pravo, rasvjetljavajući važnost i složenost pomorskog prava i privlačeći najuglednije govornike iz cijelog svijeta.

 

Ove je godine predavanje održano je 3. travnja 2024. godine. Predavačica je bila Sarah Derrington, sutkinja Saveznog suda Australije. Naslov njezina obraćanja bio je "Je li nacionalna idiosinkrazija nadjačala međunarodnu uniformnost?".

 

Sutkinja Sarah Derrington jedna je od najistaknutijih pomorskih pravnica i znanstvenica današnjice. Njezin opsežan doprinos pomorskom pravu, kroz akademski rad i sudske odluke, etablirao ju je kao vodeću osobu u ovom specijaliziranom području.

 

Sutkinja Derrington započela je svoje pravničko putovanje na Sveučilištu Queensland, gdje je stekla diplomu prava 1990. godine, a poslije i magistrirala na tom sveučilištu. Njezin doktorski studij doveo ju je do specijalizacije prava pomorskog osiguranja, polja u kojem se od tada dokazala kao međunarodni autoritet. Postala je profesorica na Sveučilištu Queensland 2008. gdje je bila dekanica Pravnog fakulteta od 2013. do 2018. godine. Također je djelovala kao odvjetnica specijalizirana za pomorsko, opće trgovačko pravo i arbitražu. Godine 2018. imenovana je sutkinjom Saveznog suda Australije.

 

Sutkinja Derrington bila je predsjednica Udruge za pomorsko pravo Australije i Novog Zelanda i članica upravnog odbora Australske uprave za pomorsku sigurnost od 2012. do 2017. godine. Članica je Odbora za pomorsko pravo od 2006. godine. Bila je predsjednica australskog Povjerenstva za reformu zakonodavstva. Također je dala svoj stručni doprinos Vijeću Australskog pomorskog koledža (AMC) od 2012. do 2023. godine. Aktivno je uključena u Vijeće Australskog nacionalnog pomorskog muzeja.

 

Njezina profesionalna postignuća prepoznata su izborom za članicu nekoliko prestižnih organizacija, uključujući Pravnu akademiju 2009., Nautički institut 2013. i Akademiju znanosti i umjetnosti Queenslanda 2018. Odano joj je priznanje počasne suradnice Gray's Inna 2021. godine i imenovana je članicom Australskog reda na popisu časti Kraljičinog rođendana 2022.