Sudjelovanje u projektu Sveučilišta u Splitu posvećenom popularizaciji znanosti
15.11.2021.

Dana 15. studenog 2021. dr.sc. Božena Bulum sudjelovala je u intervjuu kojim se istražuju karijerni putovi doktora znanosti te se žele predstaviti uspješne karijere doktora znanosti iz područja tzv. plave ekonomije koja uključuje promicanje, očuvanja i održivo korištenje morskih i obalnih ekosustava, sprječavanje onečišćenja mora i povećanje ekonomske koristi malim otočnim zemljama i zemljama u razvoju od održivog korištenja morskih resursa.

Istraživanje se provodi u okviru Erasmus projekta SEA-EU-Doc Sveučilišta u Splitu koji ima za cilj promicanje poslijediplomskog obrazovanja te usklađivanje vještina budućih doktora znanosti s potrebama industrije i gospodarstva. Partneri na ovom projektu su i Sveučilište u Brestu, Sveučilište u Kielu, Sveučilište u Gdanjsku i Sveučilište u Cadizu.

Dr. Bulum je govoreći o svom karijernom putu predstavila Jadranski zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u kojem je zaposlena posljednjih petnaest godina. Govorila se o ulozi koji je taj Zavod imao od njegovog osnutka u kreiranju pomorskog zakonodavstva i razvoju pomorskopravne znanosti. Spomenula je i eminentne hrvatske znanstvenike (prof. V. Brajkovića, prof. B. Jakašu, prof. B. Kojića, prof. V. Đ. Degana, prof. J. Barbića) voditelje Jadranskog zavoda. Osvrnula se i na svoje najznačajnije publikacije te suradnje s domaćim i inozemnim znanstvenicima.

Svi intervjui bit će uvršteni u katalog doktora znanosti iz područja plave ekonomije na razini SEA-EU alijanse te na taj način diseminirani na razini alijanse i buduće online alumini mreže doktora znanosti plave ekonomije koja se razvija u okviru projekta.