Dr. Adriana Padovan dobila Fulbrightovu stipendiju za istraživanje na Sveučilištu Tulane u New Orleansu
13.3.2024.

Dr. Adriana Padovan, viša znanstvena suradnica u Jadranskom zavodu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobila je prestižnu Fulbrightovu stipendiju za gostujuće znanstveno istraživanje pri Centru za pomorsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta Tulane u New Orleansu (Louisiana, SAD) za akademsku godinu 2023-2024. Od 1. ožujka do 1. prosinca 2024., dr. Padovan će sudjelovati u Fulbrightovu programu za gostujuće istraživače, usredotočujući se na istraživački projekt pod naslovom " Sposobnost broda za plovidbu u kontekstu ugovora o pomorskom osiguranju s osvrtom na tehnološki razvoj i automatizaciju u brodarstvu." Projekt će biti pod mentorstvom istaknutog profesora Martina Daviesa, ravnatelja Tulaneova Centra za pomorsko pravo.

 

Fulbrightov program, poznat po poticanju međusobnog razumijevanja između Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja putem obrazovnih i kulturnih razmjena, služi kao most za znanstvenike širom svijeta i za njihovo akademsko i stručno napredovanje. Izbor dr. Padovan za ovaj program velika je nagrada, ali i potencijal za doprinos njena istraživanja međunarodnom pomorskom pravu.

 

Pravni fakultet Sveučilišta Tulane, posebno njegov Centar za pomorsko pravo, nalazi se na čelu obrazovanja u području pomorskog prava. Centar, obogaćen opsežnim zbirkama Pravne knjižnice Tulane, pruža izniman resurs za znanstvenike. Pod vodstvom profesora Martina Daviesa, koji je svjetski poznat zbog svoga bogatog doprinosa pomorskom pravu, dr. Padovan će imati priliku duboko se posvetiti temi svoga istraživanja o tome kako tehnološki napredak u pomorstvu preoblikuje tradicionalno pravno shvaćanje sposobnosti broda za plovidbu unutar ugovora o pomorskom osiguranju.

 

Ova stipendija nije samo prekretnica za dr. Padovan, već je od iznimne važnosti za Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti i njezin Jadranski zavod jer podiže njegovu međunarodnu vidljivost i otvara puteve za buduće međunarodne suradnje i istraživačke projekte. Vjerujemo da će znanje i iskustva koja će dr. Padovan steći kroz ovaj program obogatiti akademske potencijale Jadranskog zavoda te posredno doprinijeti znanstvenom i stručnom razvoju njegovih djelatnika.

 

 

Zgrada Pravnog fakulteta Tulane - John Giffen Weinmann Hall u New Orleansu