Potpisan Ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva Hrvatske i Italije
25.5.2022.

Foto: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

 

U sklopu sastanka Koordinacijskog odbora ministara vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike u Rimu 24. svibnja 2022. godine potpisan je Ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva dviju zemalja. Njime se sporazumno utvrđuje crta razgraničenja tih morskih pojaseva u skladu s međunarodnim pravom.

Kao što je navedeno u Odluci Hrvatskog sabora o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske od 5. veljače 2021. godine, vanjska granica isključivog gospodarskog pojasa privremeno slijedi crtu razgraničenja epikontinentskog pojasa uspostavljenu Sporazumom između SFRJ i Talijanske Republike o razgraničenju epikontinentskog pojasa između dviju država u Jadranskom moru iz 1968. godine i Dogovorom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike o preciznom utvrđivanju crte razgraničenja epikontinentskog pojasa Republike Hrvatske i Talijanske Republike iz 2005. godine. 

Potpisivanjem ovog novog Rimskog ugovora granica je konačno utvrđena, potvrdivši već postojeću crtu razgraničenja. Time su Hrvatska i Italija pokazale spremnost na suradnju u odnosu na Jadransko more, posebice u pitanjima zaštite morskog okoliša i održivog iskorištavanja prirodnih bogatstava mora.

Preostaje još čekati sklapanje ugovora o razgraničenju s Crnom Gorom, u nadi povoljnijeg ishoda za Republiku Hrvatsku u odnosu na sporazum o privremenoj crti razgraničenja iz 2002. godine.