Ljetna škola međunarodnog javnog prava Haške akademije za međunarodno pravo održana od 5. do 23. srpnja 2021.
23.7.2021.

 

Ljetna škola međunarodnog javnog prava u organizaciji Haške akademije za međunarodno pravo održana je od 5. srpnja do 23. srpnja 2021. godine. Sjedište Haške akademije je u Palači mira u Haagu u Nizozemskoj gdje su smještene i najviše pravosudne institucije:  Međunarodni sud Ujedinjenih naroda te Stalni arbitražni sud. Međutim, zbog pandemije izazvane virusom Covid-19, ljetna škola iznimno ove godine nije održana u Haagu, nego u online izdanju. 

Haška akademija prepoznatljiva je upravo po organizaciji čuvenih ljetnih škola (od 2019. godine također i zimskih škola) iz područja međunarodnog javnog te međunarodnog privatnog prava. Od njezinog osnutka 1923. godine, tisuće studenata i mladih stručnjaka pohađalo je ljetne škole koje predstavljaju njezinu primarnu aktivnost. Predavanja na ljetnoj školi na engleskom i francuskom jeziku održavaju istaknuti znanstvenici, praktičari i diplomati iz čitavog svijeta. Tako je bilo i ove godine pa su polaznici imali priliku slušati predavače sa Sveučilišta Cambridge, Bologna, Pretoria i brojne druge.
Ovogodišnja ljetna škola posvećena je nedavno preminulim profesorima Emmanuelu Gaillardu, vodećem stručnjaku za međunarodnu trgovačku arbitražu i Jamesu Crawfordu, sucu Međunarodnog suda u Haagu. 
Tajnik Haške akademije Jean-Marc Thouvenin održao je uvodni i završni govor te najavljivao predavače, dok se predsjednik Curatorium-a, znanstvenog odbora Haške akademije, Yves Daudet, obratio polaznicima ljetne škole s poticajnim mislima o načelu solidarnosti u međunarodnom pravnom poretku u vrijeme pandemije.
Na ovogodišnjoj ljetnoj školi obrađene su uvijek aktualne teme poput međunarodnopravne odgovornosti država i iznimki od zabrane uporabe sile, kao i novije teme iz područja međunarodnog prava o cyber sigurnosti te rješavanja međunarodnih investicijskih sporova. 
Irena Nišević, asistentica Jadranskog zavoda, sudjelovala je na ovogodišnjoj ljetnoj školi, zajedno s brojnim mladim stručnjacima iz cijelog svijeta. Ova ljetna škola nesumnjivo predstavlja nezaobilaznu stepenicu u obrazovanju mladih stručnjaka koji ovim putem imaju priliku stjecati opća znanja od koristi za daljnje profesionalno usavršavanje u području međunarodnog javnog prava.