5th AMLC konferencija održana u Puli od 26. do 28. svibnja 2022. godine
2.6.2022.

Adriatic Maritime Law Conference 2022. peta je u nizu konferencija koje tradicionalno, od 2016. godine, suorganiziraju nacionalna društva za pomorsko pravo Italije, Slovenije i Hrvatske. Svake dvije godine konferencija se naizmjence organizira u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Ovogodišnji domaćin 5th Adriatic Maritime Law Conference održane u Puli bilo je Hrvatsko društvo za pomorsko pravo uz Jadranski zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao suorganizatora.
Prije samog otvorenja Konferencije, održana je svečana sjednica Skupštine Hrvatskog društva za pomorsko pravo na kojoj je, među ostalim, predsjednik Hrvatskog društva za pomorsko pravo dr. sc. Gordan Stanković uručio Priznanje Jadranskom zavodu u znak zahvalnosti za dugogodišnju plodonosnu suradnju i značajan doprinos u razvoju i proučavanju pomorskog prava (o uručenju Priznanja vidi više na poveznici).
Svečanost otvaranja Konferencije sastojala se od uvodnog govora predsjednika triju nacionalnih društava za pomorsko pravo: Giorgia Berlingieria, Borisa Jermana i Gordana Stankovića, nakon čega je slijedila video poruka Ann Fenech, potpredsjednice Comité Maritime International.
Konferenciji je prisustvovalo više od šezdeset sudionika iz Crne Gore, Hrvatske, Italije, Malte i Slovenije. Među njima su aktivno sudjelovale i zaposlenice Jadranskog zavoda, i to dr. sc. Vesna Skorupan Wolff s predstavljanjem nove knjige dr. sc. Petra Kragića, izv. prof. dr. sc. Adriana Vicenca Padovan i dr. sc. Božena Bulum sa izlaganjima o aktualnim pomorskopravnim pitanjima te zajedno sa zaposlenicom Irenom Nišević, mag. iur., u svojstvu članova Organizacijskog odbora Konferencije.
Sljedeća Konferencija planirana je za 2024. godinu te će se održati u Italiji.