3. Međunarodna znanstvena konferencija pomorskog prava: Suvremeni izazovi pomorske plovidbe održana u Splitu (8.-9.travnja 2021.)
19.4.2021.

3. Međunarodna znanstvena konferencija pomorskog prava: Suvremeni izazovi pomorske plovidbe održana je u Splitu od 8. do 9. travnja 2021. godine. U uvjetima epidemije izazvane virusom Covid19 konferencija je održana u hibridnom obliku, tj. dio sudionika sudjelovao je u programu konferencije uživo u prostorijama Pravnog fakulteta u Splitu, dok su se ostali sudionici u program uključili putem mrežne aplikacije Zoom. Organizatori su se pobrinuli da se za vrijeme održavanja konferencije poštuju sve propisane i preporučene preventivne epidemiološke mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Organizatori ove treće u nizu Međunarodne znanstvene konferencije pomorskog prava koja se tradicionalno održava u Splitu bili su Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu i Jadranski zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. O nacionalnom i lokalnom gospodarskom i profesionalnom značaju ove konferencije govori činjenica da su joj pokroviteljstvo osigurali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo turizma, Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija te Hrvatsko društvo za pomorsko pravo, a konferencija je održana uz potporu Predsjednika Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Split. Međunarodni karakter i afirmiranost ove konferencije potvrđuje to što je u njenom programu sudjelovalo 53 referenata iz Italije, Malte, Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Poljske, Španjolske, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Na konferenciji je održano 32 izlaganja o novinama i izazovima suvremenog pomorskog prava, a ovdje posebno ističemo izlaganje dr. Ann Fennech, Voditeljice pomorskog odjela Odvjetničkog društva Fenech & Fenech s Malte, predsjednice Malteškog društva za pomorsko pravo i podpredsjednice Izvršnog vijeća znamenitog Međunarodnog pomorskog odbora (Comité Maritime International – CMI). Dr. Fenech je govorila o međunarodnoj unifikaciji pomorskog prava u pogledu sudske prodaje brodova tj. o međunarodnoj regulaciji priznavanja stranih sudskih prodaja brodova, a riječ je o iznimno važnoj i aktualnoj temi za pomorsko pravo, transport i međunarodnu trgovinu. Također bismo spomenuli i predavanje Rhidiana Thomasa, uglednog profesora pomorskog prava, osnivača i ravnatelja Instituta za pomorsko i trgovačko pravo pri Sveučilištu Swansea (Wales, Ujedinjeno Kraljevstvo), jednog od vodećih svjetskih stručnjaka i znanstvenika s područja pomorskog prava. Profesor Thomas je govorio o uvijek važnoj i zanimljivoj temi pomorskog prava, o pravnoj prirodi P&I osiguranja i suvremenim problemima vezanim uz praksu P&I klubova koji osiguravaju preko 90% svjetske trgovačke flote. 
Dvadesetak znanstvenih radova prezentiranih na konferenciji koji su prošli uobičajeni postupak međunarodne dvostruke slijepe istorazinske recenzije objavljeno je u Zborniku radova 3. Međunarodne znanstvene konferencije pomorskog prava: Suvremeni izazovi pomorske plovidbe, u izdanju Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu (Split, 2021.).
Djelatnice Jadranskog zavoda, dr. sc. Vesna Skorupan Wolff, dr. sc. Božena Bulum i izv. prof. dr. sc. Adriana Padovan sudjelovale su u organizacijskom odboru konferencije, u uredništvu Zbornika te kao autorice izlaganja i znanstvenih radova predstavljenih na konferenciji. 
Može se sa sigurnošću konstatirati kako Međunarodna znanstvena konferencija pomorskog prava koja se tradicionalno održava u Splitu raste i pretvara se u znanstveni događaj, sada već međunarodno prepoznat od strane renomiranih znanstvenika i praktičara koji se bave pomorskim pravom. Četvrta u nizu konferencija održat će se u Splitu u jesen 2022. godine, nadamo se uživo. 
Više informacija o ovoj konferenciji dostupno je na mrežnim stranicama: https://iscml-split.com.