Međunarodni dan pomoraca
24.6.2019.

25. lipnja - Dan pomoraca

 

  (izvor: portal MORSKI.HR)

 

 

'' Svake godine IMO slavi dan pomoraca s kampanjom fokusiranom na važnost njihovog posla za cijeli svijet u sektoru koji broji oko 90% svjetskog transporta robe.

Proteklih godina fokus je bio na fizičkom i mentalnom blagostanju pomoraca, dok je ovogodišnja kampanja posvećena ulozi žena u pomorstvu.''

 

izvor: tekst na portalu POMORAC.NET

 

* * *

 

O mnogim lijepim stranama pomorske plovidbe, uspjesima i nevoljama u pomorskom prometu, životima pomoraca i drugim temama možete čuti u ...

radio-emisiji Pomorska večer

(svakoga ponedjeljka)

 

više o emisijama (novim i prethodnim) na: https://radio.hrt.hr/emisija/pomorska-vecer/105/

 

* * *

 

''Godišnja proslava daje pomorskoj industriji priliku da prepozna i promiče jedinstveni doprinos koji naši pomorci daju svjetskoj trgovini i civilnom društvu. (...)

Život na moru može djelovati na osjećaj velike izoliranosti. Umor, problemi mentalnog zdravlja i stres mogu svakodnevno utjecati na pomorce i djelovati na razliku između sigurnog tranzita i velikog incidenta.'' (...)

 

izvor: tekst na portalu SAILORS-SOCIETY.ORG  https://www.sailors-society.org/about-us/blog/day-of-the-seafarer/

 

* * *

 

'' (...) Međunarodni dan pomoraca, koji se svake godine obilježava 25. lipnja, Međunarodna pomorska organizacija (IMO) proglasila je 2010. godine kao način prepoznavanja doprinosa pomoraca na svijetu. I Ujedinjeni narodi ga priznaju kao dan obilježavanja. (...)

Prema nedavnom istraživanju Svjetskog pomorskog sveučilišta (WMU) pod naslovom ''Transport 2040: Automatizacija, tehnologija, zapošljavanje - budućnost rada'', automatizacija u pomorskoj industriji će biti "evolucijska umjesto revolucionarna", a tempo promjena bit će različit u različitim jurisdikcijama i društveno-ekonomskom kontekstu.

Govoreći na nedavnom 7. Međunarodnom forumu o obrazovanju i osposobljavanju pomoraca (ETC-2019), od 5. do 6. lipnja, u organizaciji Pomorske akademije ukrajinskog Nacionalnog sveučiliša u Odessi, predsjednik Doumbia-Henry je naglasio da je za dugoročnu održivost industrija potrebno preusmjeriti fokus sa stručnog osposobljavanja na sveobuhvatno obrazovanje pomoraca, kako bi se udovoljilo zahtjevima tehnologije koja će preoblikovati pomorsku industriju.

Više od 80 posto svjetske trgovine odnosi se na prijevoz vodenim putovima pa se može reći da on utječe na većinu svakodnevnih potreba i usluga čovječanstva. Time su i pomorci bitni za naš način života jer su odgovorni za sigurnu i nesmetanu isporuku tereta.

 

izvor: tekst na portalu WMU.SE: https://www.wmu.se/news/day-seafarer-2019